divendres, 26 de novembre del 2010

Hivern, nadal i neu

L'hivern ja està inequivocament ací. Les darreres setmanes la temperatura no pujava dels 8 graus i aquests dos últims dies s'ha mantingut entre els -2 i els 5.

Ahir a la nit, la pluja tan rutinària de Colònia es transformà en neu cap a les 24h, quan tornava a casa. Avui, en alçar-se he pogut vore tots els terrats nevats, les voreres blanques i la gent intentant no caure un bac pel gel. Ara fa -1 graus, són les 6 de la vesprada (òbviament, des de les 5 ja fosc) i fa un verd...

No obstant la neu sols s'ha mantingut unes hores als carrers i després fins ara als terrats i parcs, gràcies a un sol "que badava les penyes", que semblava el resultat d'haver-se quedat els núbols ben descansats després de vessar tot això. Ara són les 4.30 del matí i vinc ara de sopar i eixir una estona i fa -1 grau, sensació de -4 segons euronews de Colònia. Aquesta vegada no m'ha pillat desprevingut: pantalons interiors, dos parells de mitjons, orelleres, bufanda, guants i nosequantes capes.

Més val una imatge que mil paraules:
De Un valencià a Colònia - Ein Valenzianer in Köln
Fer clic amb el botó dret i obrir en una nova finestra
Passar les fotos cap a la dreta una vegada ja a l'àlbum



Per altra banda, ja fa dies que començaren els famosos mercats de nadal, tradicionals a les ciutats alemanyes. Mentre als pobles valencians s'està escampant la costum dels mercats medievals a l'hivern, ací forma part de cada ciutat des de fa molts anys. Les ciutats es guarneixen amb mercats situats en les principals places, que en el cas de Colònia són Rudolfplatz, Heumarkt, Neumarkt, els voltants de la catedral i dos més que es troben a l'Stadtgarten (Parc de la ciutat) i les afores de la ciutat en una espècie de poble adherit.

Cada Kölner (gentilici de Colònia en alemany) en defensa un. A mi m'agrada el de Neumarkt, el més gran i complet. Aquest, junt al de la catedral, tenen, a banda de desenes de casetes de fusta plenes de menjar, beguda i detalls de nadal manufacturats, uns escenaris on fan teatres, toquen bandes, canten cors, etc. Així, els mercats es converteixen en un punt d'oci, de trobada durant el nadal, on la gent queda amb els amics després del treball, per beure l'anomenat "Glühwein", que es tracta d'un vi calent i dolç, servit en tasses amb motius de cada mercat que et cobren quan consumeixes i que, per tant, te la pots endur com a record. Malgrat el fred, és cert que amb la tassa a la mà i amb uns bons dolços a la boca se supera. No obstant, personalment no recomane el vi més que per a dir que l'heu provat. Us deixe ací una foto que fa d'enllaç a totes les altres (a l'àlbum de Picassa hi ha fotos del mercat de Neumarkt i de la Dom o catedral.

Mercat de Neumarkt
(obrint en una nova finestra i passar les fotos cap a la dreta una vegada ja a l'àlbum)
Mercat de la Dom:

De Un valencià a Colònia - Ein Valenzianer in Köln

1 comentari:

  1. Molt bonic i encantador, pero te vec mes gelat que un `cubito´.
    Besets de part de tots.

    ResponElimina